Revoltător! Sălăjencele îşi abandonează copiii în alte judeţe

Sărăcia, bolile, lipsa de educaţie, dar şi inconştienţa determină tot mai multe mame să îşi lase în spitale pruncii şi să nu se mai interseze de soarta lor. După ce i-au purtat în pântec nouă luni şi le-au dat naştere îşi lasă lasă micuţii în grija statului. Numai în acest an, şase mămici din judeţul Sălaj, imediat după naştere, şi-au abandonat copiii în spitale.

Comparativ cu alte judeţe, în Sălaj, numărul copiilor abandonaţi de mămici în spitale nu este foarte mare însă, cel mai trist este faptul că în mare parte mămicile sunt minore, iar micuţii sunt aduşi pe lume cu paternitate necunoscută. După cum a explicat Violeta Milaş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Sălaj, în anul 2014, în perioada ianuarie-august, au fost înregistrate şase cazuri de abandon, în scădere comparativ cu anul trecut. Dintre acestea, patru sunt înregistrate în judeţele Cluj, Neamţ şi Timiş. Mai exact, este vorba despre mămici din judeţul Sălaj, care şi-au adus pe lume micuţii în maternităţi din judeţele amintite şi pe care i-au părăsit acolo. Astfel de situaţii sunt destul de „incomode” şi costisitoare pentru angajaţii DASPC Sălaj respectiv pentru statul român, având în vedere faptul că aducerea micuţilor în Sălaj implică atât muncă cât şi costuri suplimentare. În mare parte nou-născuţi abandonaţi în spitalele din alte judeţe sunt foarte greu de înregistrat în evidenţele instituţiei sălăjene şi din cauza faptului că nu au certificat de naştere. Potrivit directorului Milaş, în două din cele şase cazuri înregistrate în anul 2014 mămicile sunt minore cu vârsta de până în 18 ani, iar în mare parte micuţii sunt aduşi pe lume cu paternitate necunoscută. În opinia reprezentantului DASPC Sălaj, un lucru bun este faptul că patru micuţi, din cei şase, au reuşit să fie integraţi pentru adopţie. Adopţia unui nou-născut sau al unui minor abandonat se realizează de reprezentanţii direcţiei care cooperează cu mama sau familia abandonaţilor. Mai exact pentru a fi declaraţi pentru adopţie, reprezentanţii instituţiei trebuie să primească acordul unuia din părinţi, iar în cazul în care paternitatea este necunoscută, e nevoie doar de acceptul mamei.


17 cazuri în 2013

Statisticile DASPC Sălaj privind cazurile de abandon arată faptul că în cursul anului trecut, în judeţ, au fost înregistrate 12 situaţii, în cinci dintre acestea minori fiind declaraţi pentru adopţie. De altfel, anul trecut au fost înregistrate şi situaţii, cinci la număr, în care copiii abandonaţi au fost reintegraţi în familii. Mai exact mămicile au venit la direcţie şi şi-au luat copiii din grija statului. Minorii părăsiţi provin din familii cu o situaţie materială precară şi în majoritatea cazurilor mămicile sunt din mediul rural.
În România statisticile indică peste 40.000 de copiii abandonaţi de cei care ar trebui să le fie mamă şi tată dar care nu se îngrijesc de soarta lor, unii dintre micuţi necunoscându-şi niciodată părinţii biologici.

One Thought to “Revoltător! Sălăjencele îşi abandonează copiii în alte judeţe”

  1. Anonim

    parca am mai vazut fotografia sat undeva!!!

Leave a Comment